Sunday, December 30, 2012

Kau Silap

Aku tahu aku manusia yang ada ilmu agama, walaupun tidak banyak, tapi memang ada. Kebanyakan ilmu aku dapat daripada ibu bapa, dan guru-guru agama yang mengajar aku hadis, tafsir, ilmu kalam, dan juga kajian bible.

Tapi, aku bukannya manusia yang banyak amal, ya, aku tahu. Kalau banyak pun, aku bukan jenis manusia yang nak sebut-sebut amal aku dalam laman sosial, dan aku juga bukan manusia yang senang sangat dengan penggunaan istilah-istilah Arab macam "ana-enta" dan sebagainya.

Aku juga bukan manusia yang banyak bergiat aktif dalam "organisasi Islamik" dalam kampus disebabkan banyak campur aduk politik dalamnya -- PAS contohnya. Aku bukan anti-PAS, cuma aku masih belum terbuka hati untuk menerima sebuah parti yang banyak menciptakan kontradiksi terhadap diri sendiri.

Sebegitu juga aku bukan seorang penyokong kerajaan. Aku cuma seorang mahasiswa yang berideologi sendiri yang merasakan aku perlu meningkatkan lagi ilmu dan amal aku.

Kadangkala aku mengelakkan diri untuk mengkritik soal-soal kenyataan Islamik dari mana-mana pihak, sebab aku tahu aku bukannya orang yang berilmu sangat dan tidak berkredibiliti. Tapi, aku boleh bagitahu yang argumen-argumen yang aku berikan adalah berdasarkan ilmu yang aku ada dan bedasarkan kitab-kitab yang ada di rumah aku.

Aku tahu kau sangat berilmu, amal tinggi, banyak pergi usrah dan sebagainya. Tapi, aku bagitahu awal-awal, kalau kau tiada cara untuk menepis argumen aku dengan jelas dan hanya melihat aku sebagai manusia yang tidak berilmu, kau silap.

No comments:

Post a Comment